Història del Cercle2017-03-06T21:08:13+00:00

El Cercle Català de Madrid fou fundat l’any 1952 per un grup de catalans que residien per diferents motius a la ciutat. Ha estat guardonat, entre altres premis, amb la Creu de Sant Jordi pel Govern de la Generalitat de Catalunya.

Al moment de la fundació ocupà una oficina al carrer de Carretas, a l’edifici que encara ocupa el Centro Gallego, però passà al cap de poc temps al carrer d’Alcalá 1, al costat de la Porta del Sol, després al carrer Marqués del Riscal i finalment des de començament de 1973 te la seu a l’edifici Catalunya de la plaça d’Espanya on disposa, en propietat, dels tres primers pisos.

Entre les seves instal·lacions compta amb un auditori de 182 localitats, diferents salons per tot tipus d’activitats, cafeteria i una biblioteca amb 13.000 llibres anomenada “Xènius”, doncs va ser el llegat de la família d’Eugeni d’Ors el seu orígen.

Al llarg dels més de seixanta anys de presència a Madrid l’han presidit diferents Juntes Directives, que han aconseguit la seva continuïtat i un gran reconeixement per part de la ciutadania i autoritats de Madrid.

Com activitats i seccions més destacades, es pot comptar amb el Grup de Teatre Santiago Rusiñol, l’Esbart Dansaire Maig, l’Agrupació Sardanista, el Club de Lectura, els Amics dels Museus i de la Bona Taula, el Fòrum i la Penya Blaugrana, entre d’altres.

Es desenvolupen a l’entitat escoles i tallers d’ensenyament de teatre, dibuix i pintura, teatre, màgia i relació en català entre infants, dansa, i principalment de català, aquest últim pràcticament des de la seva fundació.

Les diferents seccions que formen l’Agrupació Esportiva participen a diferents activitats dins dels seus àmbits i van des del tenis taula a l’aerostació passant pel golf i fins hi tot la Nàutica.

Tenen la seu al Cercle l Associació d’Amics de les Comarques Tarragonines, els “Cursos de Apreciación Musical Pedro Machado”, la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat i d’altres associacions o activitats.

Menció a part mereixent la Festa Major per Sant Jordi i la Mare de Déu de Montserrat, la Diada Nacional de Catalunya, la Fira de Dibuix i Pintura Catalana (Fedipica) i les Sardanes a la Glorieta de la Sardana del Parc del Retiro, tots els primers i tercers diumenges de més, de setembre a desembre i de març a juny. A la Glorieta s’hi troben la Font de la Sardana, el monument a Mossen Cinto Verdaguer i una majòlica de Lloret de Mar.

Al febrer del 2017 hem fet possible articular el naixement de la Colla Castellera de Madrid. Per primera vegada tenim una colla a la ciutat de Madrid.

El nostre objectiu, com a catalans i simpatitzants, és donar a conèixer Catalunya a Madrid i també apropar Madrid a Catalunya servint d’enllaç entre ambdues societats civils.

Us encoratjo a tots els que no ens coneixeu a què contacteu amb nosaltres i amb molt de gust us rebré, en nom de la Junta, per donar-vos la benvinguda a l’Entitat que és la vostra.

Albert Masquef i Nogués
President del Cercle Català de Madrid