Agrupació sardanista del Cercle Català

Ballades avui en dia

Els primers i tercers diumenges del mes a les 12 del migdia ens trobem per fer rotllana al costat del Monument a la Sardana del Parc del Retiro.

A l’agenda podeu trobar la informació puntual de les ballades ja que els messos de ple hivern i estiu no es fan ballades.

monument-sardana-Retiro

Breu història de la sardana al Cercle

sardanes-retiro

Des de l’any 1953 l’Agrupació Sardanista del Cercle Català de Madrid, organitza regularment audicions de Sardanes que des del 1964 -any d’inaguració de la Font de la Sardana- se celebren a la Glorieta de la Sardana del Parc del Retiro.

A començament dels anys 70 i coincidint amb un moment d’apogeu de presència de joventut al Cercle, neix la Colla Montserratina dins de la Penya Jove. Abans se n’havia format una altra de vida molt breu.

A finals del 1972, coincidint amb el trasllat a la seu actual del Cercle, neix una segona “Colla Sardanista” dins ja de l’Agrupació Sardanista que pren el nom de “Siguem qui som” adaptació del lema del Cercle “Siau qui sou”. La Colla va aconseguir anar a concursos durant anys, mostrant a Catalunya que la universalitat de la sardana té el seu reflex a Madrid.

L’any 1982 amb ocasió del 3oè aniversari se celebrà el primer aplec sardanista a Madrid amb presència de tres cobles i més de 20 colles sardanistes. Fou molt emocionant per les colles formar una rotllana a la Plaza de la Cibeles tallant la circulació al carrer Alcalá i Paseo del Prado durant la ballada.

Posteriorment durant l’any 1997 es va fer el primer i únic Curs de monitors de Sardanes fora de Catalunya amb una masiva assistència d’alumnes i el resultat fou comptar amb un nombre de professors de sardanes que cada 1r. i 3r. diumenge de mes donen classes a la Glorieta de la Sardana del Parc del Retiro.

Per celebrar els 50 anys del Cercle varem editar un CD amb un seguit de sardanes dedicades al Cercle i es va realitzar la mostra de grups folclòrics i aplec internacional de la sardana a la ciutat de Madrid aplegant més de 1.000 participants a l’acte.

Darrerament l’any 2014 es va commerorar el 50è aniversari de la Font de la Sardana.

Cal anomenar que al llarg d’aquests ens han acompanyat nombroses cobles d’arreu de Catalunya i fins hi tot alguna d’elles (Els Montgrins i la Principal de la Bisbal) han volgut celebrar a Madrid l’aniversari de la seva creació.

Inauguració del Monument de la Sardana