Esbart Dansaire Cercle Català
L’Esbart avui en dia no està actiu.
Voldriem tenir balladors i balladores com antuvi. Costa força trobar-ne, per tant si vols formar-ne part i gaudir ballant danses d’arreu de Catalunya i fins hi tot de les Illes i el País Valencià, posa-t’hi en contacte! T’hi esperem!
Components de l’esbart ballant al Cercle dins la Festa Major del 2015
Els orígens de l’esbart
Esbart Dansaire
A més de la Sardana, dansa nacional de Catalunya per antonomàsia, hi ha centenars de balls dels diferents municipis i comarques.
Per això, cal grup de persones dedicades al cultiu d’aquests balls, que s’anomena ESBART. No es tracta de grups o associacions de ballarins professionals, sinó bàsicament de persones amants de la tradicions i el folklore que es dediquen de forma altruista, a l’aprenentatge i perfeccionament de les danses de les regions catalano parlants, fonamentalment, Catalunya, València i Illes Balears. Per poder formar part d’un Esbart, cal, vocació, disciplina i cert sentit de la dansa.
L’Esbart Dansaire Maig, va néixer i es va formar pràcticament amb la creació del Cercle Català a Madrid, l’any 1952, a la primera seu que va tenir, al carrer Carretas nº 14, tenint la seva primera actuació el dia 15 de maig d’aquest any al Festival de les Cases Regionals i es van ballar “Bona Festa” i “Llevantina”. Poc després al Circo Price, va actuar dues vegades més.
Els primers components de l’Esbart, procedents d’un grup de joventut del nounat Cercle van ser:
Cap de Colla : Antonio Barges
I les parelles:
Toni Barges i Mariana del Coso
Lolita Auladell i José Cholvi
Margarita Roque i Jaime Carralafuente
Mª Teresa Jansá i Ramón Castell
Mª Carmen Cortés i Manuel Urgel
Jaime Reyner i Marisa Bondia
Luís de la Torre ( Estandartista)
Oficialment es va crear el dia 28 de juny de 1952, amb motiu de la inauguració de la segona seu del Cercle, al carrer Alcalá núm. 1. Es va celebrar una missa al Convent del carrer S. Roque i una vegada conclosa es van ballar Sardanas a la Plaça de Carlos Cambronero.
Des de les primeres actuacions, l’Esbart ha estat present en tots els actes de cert relleu que s’han celebrat per i al Cercle al saló d’actes, com ara la Festa Major, Aniversaris, Festivals, etc.
Però la seva projecció exterior, ha estat també des del seu origen, extraordinària, ja que ha participat en festivals de tota mena organitzats per altres Casa Regionals, recepcions de personalitats, gales, concursos, festes patronals, actuacions a TVE, visites a centres benèfics, participació a Aplecs, a terres catalanoparlants, destacant el de Montserrat.
La qualitat, creixent, des dels seus orígens, de les actuacions de l’Esbart, ha estat reiteradament apreciada, amb números premis i reconeixements.
Persones destacades en la creació i desenvolupament de l’Esbart Dansaire Maig, han estat principalment:
- Sra. Francisca Oriol, professora, en la formació dels entusiastes joves que van nodrir el primer Esbart.
- Enrique Piferrer Chafer, que es va incorporar poc després i que en formar part de la Junta del Cercle, com a vocal de cant i dansa, va impulsar notablement les activitats de l’Esbart.
- D. Jorge Torres, director artístic que ho va ser els anys 1958 i següents, com a deixeble del distingit D. Manuel Cubeles, fundador de l’Esbart Verdaguer. El Sr. Torres tenia un gran nivell professional.
El darrer Esbart estava format per 10 parelles que es reunien els dissabtes a la tarda a partir de les 18 h. a la seu de Plaza de España núm. 6
Les seves actuacions es concentraven a Centres Culturals de la Comunitat de Madrid, Residències de la Tercera Edat, Col·legis on realitzaven setmanes culturals dedicades a les diferents Autonomies; Festes de Barri i viatges a l’estranger per assistir a Concentracions folklòriques.