Aquest 16 d’octubre vam poder gaudir al Cercle Català de Madrid, de la presència, el talent i la bonhomia d’en Josep Maria Flotats, actor i director català, guanyador del nostre Premi Santiago Rusiñol 2022, que li va ser lliurat per la nostra estimada Julieta Serrano (premi Santiago Rusiñol de l’edició anterior) amb una la Gala a tal efecte celebrada diumenge passat durant el Dinar Commemoratiu del 70è aniversari del Cercle.

No podia faltar a la Gala la nostra també molt estimada i gran amiga del Cercle des de fa molts anys, i bona amiga d’en Josep Maria Flotats i de Julieta Serrano, la gran Núria Espert. La dama del teatre català i espanyol, a qui el Cercle va premiar ara fa tot just 40 anys com a Catalana de l’Any 1982 i a qui ahir, en primícia, li vam anunciar públicament la concessió del Premi Santiago Rusiñol 2023 (el qual li lliurarem per Sant Jordi de l’any vinent dins la Festa Major del Cercle)

La gala -presentada per l’actor Pep Planas i amenitzada per la cantautora Marta Shanti i en Dídac Santisteban a la guitarra amb cançons vibrants i amb molta força, com ara “Terra”, “Dolça”, “Blau”, “Muntanya”, “Tramuntana” o l’emocionant i solemne “Lliures” i que van aixecar el públic- representa el nostre més sentit homenatge a la Cultura Catalana i al TEATRE amb majúscules, representat per la figura d’en Josep Maria Flotats, de qui en Pep Planas va fer una crònica biogràfica molt entranyable i personal, repassant les seves fites més importants, la seva trajectoria internacional i nacional, a Madrid i a Barcelona al TNC, les seves virtuts, les seves adorables manies, i la seva inconfusible i elegant manera de treballar i de relacionar-se amb els actors i actrius, companys de feina, que l’han acompanyat indirectament o directa, al llarg de la seva dilatada carrera, alguns dels quals ens acompanyaven al dinar com ara Ariadna Gil, Carme Conesa; i també Sílvia Marsó, gran amiga i assídua del Cercle; excusant la seva presència Anabel Alonso, Carlos Hipólito i Mapi Sagaseta als quals compromisos professionals d’ultimíssima hora i causes de força major els van impedir acompanyar-nos-hi en el darrer moment.

Especialment emotius els parlaments d’en J.M. Flotats, tot recitant Josep Pla i recordant que tot just un 16 d’octubre de fa ara 32 anys, pre-estrenava al Poliorama de Barcelona la seva obra (basada en Pla) Ara que els ametllers ja estan batuts. Molt emotives també les paraules de Julieta Serrano i molt sentides les de Núria Espert en rebre la notícia (i un ram de flors) pel seu nomenament com a Premi Santiago Rusiñol 2023

El nostre president en Josep Ramon Casas, va recordar moments claus de la història del Cercle com la visita de Josep Ma. Tarradellas al 1977 tot justa abans de pronunciar la seva famosa frase “Ja sóc aquí” i que va dir del Cercle: “És la primera terra catalana que trepitjo en tornar de l’exili”; o com ara l’atac terrorista que va patir la nostra seu on va morir un soci, amic i treballador. En va acompanyar també un dels 4 expresidents encara vius de l’entitat, el Sr. Ignasi Buqueras (president 1980-1984) qui va lliurar al Cercle dos llibres un dels quals explica la història d’aquesta casa des dels seus orígens.

Comunicadors com en Jordi Basté, o el president de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, el Sr. Antoni Font i Selva, ens van enviar una salutació especial i els seus bons desitjos. Així com la Delegada del Govern de la Generalitat a Madrid, la Sra. Ester Capella qui no va poder assistir-hi per incompatibilitat d’agenda, però que va voler ser-hi present amb una carta que en Josep Ramon Casas, el nostre president, va llegir als assistents.

Una gala compartida amb socis i amics del Cercle, i gent vinguda també d’arreu de Catalunya que van voler gaudir amb nosaltres aquest 70è aniversari i aquest premi tan especial. Una gala que va recórrer els 70 anys de vida del Cercle, 70 anys que es plasmaran a una exposició fotogràfica commemorativa i que esperem inaugurar aquesta tardor, de la qual vam poder veure un petit tast a tall de tràiler durant el dinar i que us deixem aquí.

En acabar vam fer un brindis encoratjant-nos a continuar celebrant encara 70 anys més de Cercle i moltes més Gales atorgant Premis Santiago Rusiñol al bo i millor de la Cultura Catalana a Madrid!

Ens veiem al Cercle!

@ Fotos de Juanma Ferreira, Manel Feixes & Belén M. Martinez (CCM)

@Vídeos de Manel Feixes & Belén M. Martínez (CCM)