Carregant Esdeveniments
Aquest esdeveniment ja ha passat.

A mig camí entre la memòria i la ficció, en una barreja de gèneres, Pa negre gira a l’entorn de l’Andreu, un noi de la Plana de Vic en els anys més crus de la postguerra. Ell pertany a la banda dels perdedors: el seu pare, home de ferms ideals republicans, ha estat empresonat per roig. De resultes d’això, la mare s’ha hagut de posar a treballar a la fàbrica i el confia a uns parents que viuen a pagès.

La novel·la narra una història ambientada a la postguerra a la comarca d’Osona. L’Andreu és un nen que viu, gairebé com a orfe, amb els seus oncles a una masia, mentre la mare és a la fàbrica i el pare empresonat.

Emili Teixidor diu que de Pa negre cal treure’n dues idees: l’actualitat del feixisme, un feixisme acceptat pels mateixos catalans, i que en les grans confrontacions sempre hi ha grans pèrdues, en aquest cas la pèrdua de la mare, que es podria dir la mare pàtria.

Pa negre fou publicada en castellà, en traducció de l’autor, amb el nom de Pan negro per l’Editorial Seix Barral el 2004 i, l’any 2011, traduïda al gallec per Eduard del Castillo Velasco i publicada per la Fundación Vicente Risco en una edició que incloïa el DVD de la pel·lícula homònima. Pa negre ha rebut els premis Anglada Camarasa, el premi Joan Crexells de narrativa, el premi Lletra d’Or i el Premi Nacional de Literatura.

Comparteix amb les teves xarxes!