Carregant Esdeveniments
Aquest esdeveniment ja ha passat.

IMPRESCINDIBLE CONFIRMAR ASSISTÈNCIA PER VENIR TRUCANT AL 34 635 56 96 90

AFORAMENT LIMITAT

PREMI MEMORIAL MARGARIDA XIRGU

Lliurament dels anells Xirgu a les guardonades que no el tenen

La temporada 1972- 1973 la Penya Carlos Lemos va crear el Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu com a reconeixement a l’actuació teatral femenina més rellevant de la temporada barcelonina. El premi consistia en un trofeu que representava les dues màscares del teatre:la tragèdia i la comèdia.

La primera guanyadora va ser Maria Fernanda d’Ocón per la seva inoblidable creació de Benigna a Misericordia de Benito Pérez Galdós i la segona Teresa Rabal per Gigi, de Colette.

L’any 1985, i després de la mort de l’artífex de Premi, en Pere Pausas, la Penya la va comandar Frederic Roda, la qual cosa va comportar alguns canvis importants en el tarannà del Premi. El més significatiu va ser canviar el tipus de trofeu lliurat a les actrius guardonades, essent un anell distintiu dissenyar per la joiera Esperança Cases. Quina era la justificació que ens va moure a fer-ho?

En el teatre anglès de l’època isabelina, quan un actor veterà es retirava feia un traspàs simbòlic de «poder» (per dir-ho d’una manera) a un nou primer actor ascendent. Aquest traspàs es materialitzava mitjançant el lliurament d’un anell que, durant generacions i generacions, va passar per moltes mans.

L’any 2014 la Penya es va dissoldre i l’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB) va recollir el testimoni del premi de teatre més longeu de Catalunya. A partir d’aquell any l’anell s’ha personalitzat essent diferents joieres qui el dissenyen.

El 2019, i amb motiu dels 50 anys de la mort de la Xirgu, ADB va decidir que totes les actrius d’abans del 1985 encara vives i que no tenien un Anell Xirgu, tinguessin el seu. Vam recorre al disseny primigeni i els varem lliurar el juliol d’aquell any amb la presència de quasi totes elles.

El Premi Memorial Margarita Xirgu, un dels premis de teatre més longeus d’Espanya, creat per la Penya Carlos Lemos de Barcelona i heretat l’any 2013 per l‘Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB), commemora el 2019 els 50 anys de la mort de Margarida Xirgu. Un dels actes que van tenir lloc va ser lliurar de l’Anell Xirgu a les actrius que abans del 1985, any en què va ser instaurat el guardó en substitució del trofeu que s’atorgava, no en tenien. Les 14 actrius eren:

M.FERNANDA d’OCÓN

TERESA RABAL

NÚRIA ESPERT

CARME FORTUNY

ROSA MARIA SARDÀ

JULIA GUTIÉRREZ CABA

ÀNGELS MOLL

ENCARNA PASO

MUNTSA ALCAÑIZ

TERESA CUNILLÉ

CARME ELIAS

ÀNGELS GONYALONS

CARME SANSA

MONTSERRAT CARULLA

Totes van rebre l’Anell a excepció de Teresa Rabal i Julia Gutiérez Caba que no van poder assistir a l’acte. La pandèmia i altres circumstàncies van fer que fins avui no se’ls hagi lliurat. D’aquesta manera i amb l’acte que se celebrarà el 18 de desembre a la 1 del migdia al Cercle Català de Madrid, tanquem els actes de commemoració dels 50 anys de la mort de Margarita Xirgu.

Comparteix amb les teves xarxes!