El passat dia 18 de setembre es va presentar a la Biblioteca del Cercle Català de Madrid,  l’assaig del catedràtic Emili Suñé i Llinàs, soci del Cercle: “La Constitución Profunda de Las Españas y la Federación Ibérica. Una visión catalana de la unidad de España en su diversidad”. L’acte va ser presidit pel Sr. Albert Masquef, president del Cercle i també van fer parlaments a la “Mesa” de la presentació, a banda del mateix autor que va intervenir al final, el Sr. Ignasi Buqueras, president d’honor de la nostra Entitat, així com la Sra. Elsa González, periodista i expresidenta de FAPE, i el catedràtic emèrit de la Universitat Complutense Sr. Francisco Rico Pérez.

El llibre planteja un projecte nacional per Espanya, entesa com Nació de Nacions, que tindria la seva traducció política en un Estat d’Estats, on l’Estat Català gaudiria de viabilitat dins una Federació Ibèrica. Suñé recull, doncs, la clàssica idea de Francesc Macià i la posa “negre sobre blanc” en un projecte de Constitució Federal, completament articulat i explicat. És un projecte Ibèric, perquè obre els braços a Portugal si voluntàriament s’hi vol sumar, doncs el país germà va estar integrat a la Monarquia Hispànica de l’any 1581 fins el Tractat de Lisboa de 1668, conseqüència dels tràgics esdeveniments de 1640. Les enquestes més recents demostren que una clara majoria de ciutadans/anes de la Península Ibèrica, son favorables a explorar fórmules d’integració.

Més enllà de tot això, proposa obrir vincles no ja federals, sinó confederals o de Comunitat Supranacional, envers l’Amèrica Llatina i antigues possessions portugueses, com Macao  (Xina) o Goa (India). La gran ambició de  l’autor és integrar una Comunitat Iberófona de 750 milions de persones, que representa el 15% del PIB mundial.

Aquestes reflexiones van ser acollides amb gran interès i seguides d’un llarg i molt interessant diàleg d’alt nivell, entre els membres de la “Mesa” i el nombrós públic assistent.