Núria Espert rep del Cercle Català de Madrid de Madrid el Premi Santiago Rusiñol 2023.

Crònica de Quim Miró, presentador de la gala i director editorial d’EXTERIOR.CAT

L’actriu catalana Núria Espert (1935) va rebre, aquest diumenge, el Premi Santiago Rusiñol 2023, una distinció que atorga el Cercle Català de Madrid. Espert, que es va mostrar molt emocionada als seus 88 anys, va rebre l’efecte d’una quarantena de persones que van participar en l’acte que va tenir lloc a la Sala Espriu del Cercle.

“Em sento molt feliç per aquesta distinció, us ho agraeixo moltíssim, perquè els premis rejoveneixen”, va expressar. Espert, de bracet amb el director Mario Gas, va convidar tothom a veure el seu nou espectacle La isla del aire que s’estrenarà el 7 de desembre al Teatre Español. “És un text meravellós dirigit per Mario Gas”, va reiterar Espert. A més de la seva filla, l’acompanyaven les actrius de repartiment Vicky Peña, Candela Serrat, Claudia Benito. També hi van assistir Julieta Serrano (Premi Santiago Rusiñol, 2016), Carme Conesa, Juanjo Artero, Dani Muriel i Roser Tapias.

Vocació, amor i entrega pel teatre

Mario Gas va lloar la figura d’Espert. “Té una vocació fantàstica, i uns èxits internacionals descomunals, això és el que sap tothom”. Ara bé, Gas va despullar Espert des de dins. “Té un afany de fer un teatre cada cop més responsable, millor artísticament i amb un amor profund cap a la professió. Ho dona tot, i això enamora aquells qui treballem amb ella”, va subratllar.

“Em sento molt feliç per aquesta distinció, els premis rejoveneixen”, va dir una emocionada Núria Espert

Gas també va enviar un missatge rotund a la professió: “hi ha actors coneguts amb una carrera internacional que tenen més ego en els escenaris, que es reserven a si mateixos i no s’entreguen al company. Núria Espert porta tota la vida entregant-s’hi i sabent que el teatre és ella i la gent que l’envolta. Només el teatre es teixeix així, com una cosa harmònica i col·lectiva, que arriba directament al públic”.

El vincle d’Espert amb el Cercle
El Premi Santiago Rusiñol no és la primera distinció que el Cercle Català de Madrid fa a l’actriu catalana arrelada a Madrid. Anteriorment, va ser distingida amb el premi Catalana de l’Any i posteriorment, el de Catalana Universal. Durant els anys vuitanta i nouranta, Espert va assistir en una munió dels actes que va organitzar el Cercle. És una de les personalitats que ha signat el llibre d’honor del Cercle.

El president del Cercle Català de Madrid, Josep Ramon Casas va afegir que “el Premi Santiago Rusiñol és la gran festa del teatre per al Cercle, qui es dedica a fer cultura catalana a Madrid”. Mentrestant, la directora del Grup de teatre del Cercle i vicepresidenta del Cercle, Núria Soler va ser més taxativa: “la cultura catalana sempre hi serà present a Madrid, passi el que passi”.

“Núria Espert porta tota la vida entregant-se als escenaris i sabent que el teatre és ella i la gent que l’envolta”, va assegurar Mario Gas

El delegat del Govern de la Generalitat a Madrid, Joan Capdevila va explicar que “tothom ha destacat el vessant del teatre d’Espert, jo ho faré de l’òpera, ja que ha fet espectacles molt grans -com Rigoletto i La Traviata-, però amenaça en jubilar-se”. Abans, però, Capdevila li va demanar un desig com a aficionat a l’òpera: “Per completar la trilogia de Verdi, posi una mirada a Il trovatore…, segur que ens meravellarà com ho ha fet sempre”.

Una empremta catalana a Madrid
El Premi Santiago Rusiñol premia una figura destacada que hagi contribuït al coneixement i difusió de la cultura catalana a Madrid, des de qualsevol disciplina, especialment mitjançant tota mena de manifestació artística. Catalans i catalanes destacats que no només han deixat empremta a Madrid sinó que han contribuït al coneixement i a la difusió de la cultura catalana arreu.

“El Premi Santiago Rusiñol és la gran festa del teatre per al Cercle”, va dir el president de l’entitat, Josep Ramon Casas

A més d’Espert, el Premi Santiago Rusiñol també l’han rebut, en altres edicions, Mario Gas, Juanjo Puigcorbé, Jaime Blanch, Marta Puig (exaequo), Julieta Serrano i Josep Maria Flotats. El premi va iniciar-se el 2012 i aquesta ha estat la sisena edició.

Després del lliurament del premi a Espert, va tenir lloc la representación de l’obra  “Un tal Shakespeare”, a càrrec de Marcel Tomàs i Cascai Teatre al mateix Cercle Català.