El Cercle Català de Madrid Guanyador del Premi al Casal Català de l’Any 2023.

Una distinció singular i única que promou Exterior.cat, el diari que explica què fa Catalunya al món i que reconeix la tasca de les comunitats catalanes a l’estranger. El Casal Bay Area i North California (Estats Units) n’ha estat el finalista.

Amb 71 anys d’història, el Cercle Català de Madrid és un dels més actius de tota la xarxa de casals catalans d’arreu del món. En marxa des de 1952, el Cercle escenifica un gran simbolisme per la seva promoció de la llengua i la cultura catalanes al cor de la capital espanyola.

L’entitat no només s’ha convertit en el punt de trobada de la comunitat catalana a Madrid sinó que actualment és un pol d’atracció per a molts ciutadans residents a la Comunidad i que participen activament en les seves activitats. Ho exemplifiquen amb escreix el Grup de Teatre Santiago Rusiñol i la colla castellera ‘Los Gatos’, integrats majoritàriament per persones no catalanes residents a la comunitat de Madrid.

Tres casals més van ser seleccionats fins l’última tria: Brussel·les, Guayaquil i Victòria Melbourne

El Cercle Català de Madrid ofereix una programació d’activitats àmplia i diversa: sardanes (incansables al Retiro), teatre (mostra de teatre amateur), dibuix i pintura (fira), màgia i ensenyament del català (cursos i voluntariat), a més d’una Festa Major que s’allarga durant 10 dies. És especialment meritori que les propostes que ofereix el Cercle per a la ciutat són al marge de la programació de la Llibreria-Centre Cultural Blanquerna, que depèn de la delegació del Govern a Madrid.

Com a novetat, aquest 2023 el Cercle ha posat en marxa el voluntariat per la llengua (amb una alta participació) i convertint-se en una de les seus de RAB Ràdio. També aquest 2023 és una data assenyalada: es commemora el centenari de la posada en marxa del primer casal català organitzat a Madrid. El Cercle forma part de la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC).

El finalista: Casal Bay Area i North California

El Casal Bay Area i North California -el Casal Català de San Francisco (Estats Units)- ha estat el finalista de la primera edició del Premi al Casal Català de l’Any. Fundat l’any 1991 i integrada per catalans, catalanoamericans i amics de Catalunya, és una entitat molt dinàmica i cohesionada formada per una munió de catalans i catalanes que viuen al nord de Califòrnia.

Les activitats que promouen reuneixen la comunitat de l’àrea de la badia de San Francisco i faciliten l’intercanvi cultural, social i en xarxa entre catalans i catalanoamericans.

A banda del guanyador i finalista, tres casals més van ser seleccionats fins a l’última tria: el Casal Català de Brussel·les (Bèlgica), el Casal Català de Guayaquil (Equador) i el Casal Català de Victòria Melbourne (Austràlia).

El Premi, primera edició

El Premi al Casal Català de l’Any neix per posar en valor la tasca que fan els diferents casals i associacions arreu del món com a punt de trobada de les diferents comunitats. A més, fomenten el vincle des de l’exterior amb Catalunya a través de la llengua, la cultura i altres àmbits, i promouen el coneixement del país.

El premi s’ha atorgat tenint en compte la trajectòria, els projectes i la vàlua dels casals analitzats. El guanyador i el finalista ha estat escollit per l’equip de redacció d’Exterior.cat. El director editorial de la publicació, Quim Miró explica que “la tria ha estat molt difícil, tenint en compte que hi ha casals catalans molt actius, malgrat que molts d’ells tenen una trajectòria més curta”.

Del guanyador i el finalista, Miró ha destacat “l’arrelament i la capacitat de convocatòria que té el Cercle Català de Madrid més enllà de la pròpia comunitat catalana i el dinamisme i la cohesió grupal del Casal Bay Area i North California”.

La distinció té una periodicitat anual, no té cap recompensa econòmica i s’entregarà cada any a un casal diferent.

La gala, a l’Espai Línia de Barcelona

La gala de lliurament del premi tindrà lloc el pròxim mes de desembre a l’Espai Línia de Barcelona, seu del Grup Comunicació21. “Volem que sigui la gran festa de la Catalunya exterior, i que es perpetuï com una cita anual”, ha manifestat Miró.

A banda del lliurament de la distinció, en la gala és prevista una actuació musical, que aplegarà fins a 150 convidats vinculats a la Catalunya Exterior, des dels professionals de la conselleria d’Acció Exterior i Unió Europea fins a membres dels casals i de la diàspora d’entitats representatives del sector.