ES LLIURA EL PREMI CASAL CATALÀ DE L’ANY 2023 ATORGAT AL CERCLE CATALÀ DE MADRID

CRÒNICA DE QUIM MIRÓ A EXTERIOR.CAT

El Cercle Català de Madrid ha rebut, aquest dissabte, el Premi Casal Català de l’Any 2023, una distinció única i singular que reconeix la tasca de les comunitats catalanes a l’estranger i que promou el diari digital Exterior.cat, del Grup Comunicació 21. La gala, que ha tingut lloc a l’Espai Línia de Barcelona, ha aplegat una nodrida representació de la Catalunya exterior.

En aquesta primera edició, el Cercle Català de Madrid n’ha estat el guanyador, i el Casal Bay Area i North Califòrnia (Estats Units), el finalista. Tres casals catalans més van ser seleccionats fins a l’última tria: Brussel·les (Bèlgica), Guayaquil (Equador) i Victòria Melbourne (Austràlia).

La vicepresidenta del Cercle Català de Madrid, Carlota Jover, ha recollit el Premi Casal Català de l’Any en mans del director general de la Catalunya exterior, Rafael Caballeria, qui ha destacat “la força de la comunitat catalana, representada per més d’un centenar de casals catalans en 40 països d’arreu del món”.

Albert Masquef: “Aquesta distinció ens ajuda a continuar endavant després d’una trajectòria de més de 70 anys”

En el torn d’intervencions, l’expresident del Cercle Català de Madrid, Albert Masquef ha parlat en nom de l’actual president, Josep Ramon Casas, qui no ha pogut assistir en l’acte. Masquef agraït la distinció atorgada per Exterior.cat: “ens ajuda a continuar endavant després d’una trajectòria de més de 70 anys”. En la seva intervenció, ha subratllat que “la cultura és el nostre distintiu” i, així, ha avançat que el Cercle prepara una gran festa de la cultura catalana a Madrid l’any 2027 coincidint amb el 75è aniversari de l’entitat.

Montserrat Roviralta ha rebut el premi en mans del director general de la Catalunya exterior, Rafael Caballeria [Foto: Joanna Chichelnitzky]

Rafael Caballeria: “La força de la comunitat catalana està representada per més d’un centenar de casals en 40 països d’arreu del món”

D’altra banda, el Casal Bay Area i North Califòrnia ha rebut la distinció de finalista del Premi Casal Català de l’Any. “Estem profundament agraïts i emocionats per rebre aquest reconeixement, és un reflex de l’esforç i la implicació dels integrants del nostre casal”, ha dit el president de l’entitat, Joan Morales. “Amb aquest reconeixement, estem més motivats que mai per continuar enfortint la nostra comunitat, fent que la cultura catalana sigui coneguda i estimada a la badia de San Francisco”, ha reblat. Morales també ha agraït la tasca del diari digital Exterior.cat: “ens apropeu a casa i ens feu més visibles dins Catalunya”.

Des de Washington, el delegat del Govern als EUA i el Canadà, Isidre Sala, ha assegurat que és una distinció “molt merescuda”, d’una entitat que, a més, “sempre ajuda a altres comunitats catalanes de l’Amèrica del Nord que comencen el projecte de casal català”. En representació del Casal Bay Area i North Califòrnia, Montserrat Roviralta ha rebut el premi en mans del director general de la Catalunya exterior, Rafael Caballeria.

Meritxell Serret: “La Catalunya exterior la fem entre tots”

La intervenció de la consellera Serret durant l’acte [Foto: Joanna Chichelnitzky]

En l’acte, la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret ha assegurat que “la Catalunya exterior la fem tots, des de les institucions i també la pròpia societat catalana”.

En aquest sentit, ha felicitat els casals premiats per, segons la consellera, “tota la feina que feu sempre i amb per al compromís amb la llengua i la cultura catalana”, a més de “ser un punt de trobada i teixir xarxa en cadascun dels països”. A més, ha afegit que “les comunitats catalanes a l’exterior sou una prioritat per al Govern, us anirem acompanyant sempre”.

Finalment, Serret ha agraït l’equip del diari digital Exterior.cat per “tirar endavant aquesta iniciativa”, ha desitjat que la iniciativa del Premi Casal Català de l’Any tingui continuïtat i, sobretot, ha destacat “la feina professional i constant d’explicar què fa Catalunya al món” que fa la capçalera del Grup Comunicació 21.

Quim Miró: “Amb aquest premi posem en valor la tasca dels casals catalans d’arreu del món”

El director editorial del digital Exterior.cat dirigint-se als asistents [Foto: Joanna Chichelnitzky]

En la gala, el director editorial d’Exterior.cat, Quim Miró ha subratllat que “amb aquest premi posem en valor la tasca que fan tots els casals catalans a l’exterior, que són l’ànima de la nostra capçalera, un projecte pioner que va néixer amb la voluntat de contribuir a donar visibilitat a l’acció exterior i que s’ha consolidat amb un distintiu clar: explicar què fa Catalunya al món”.

La capçalera complirà sis anys el gener vinent. Miró ha posat en valor “la visió periodística i empresarial” de l’editor del Grup Comunicació21, David Centol per impulsar un diari digital que “cobreix, diàriament, una demanda informativa des d’una òptica diferent i complementària a l’oferta de la resta de periòdics digitals catalans”. I també ha agraït “la confiança i el compromís” del Govern en la capçalera.

Nodrida representació de la Catalunya exterior
En la gala hi han assistit el president de la Federació d’Ateneus de Catalunya, Pep Morella; el president de l’Adifolk, Ivan Besora; el president de l’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC), Xavier Tudela; i el president d’honor del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer; els representants de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC), Antoni Montserrat i Elisenda Bujons; i el cap de política de RAB Ràdio, Alex Mendoza.

Representants d’entitats catalanes de projecció exterior [Foto: Joanna Chichelnitzky]

La gala, presentada per la periodista d’Exterior.cat Maria Cerezuela, ha comptat amb l’actuació musical de Claudia del Valle, qui ha presentat el seu primer treball ‘El que callem’.

2023-12-18T19:42:09+01:00

Comparteix amb les teves xarxes!

Go to Top