LLIURAMENT DE L’ANELL XIRGU A LES ACTRIUS JULIA GUTIÉRREZ CABA I TERESA RABAL PER L’AGRUPACIÓ DRAMÀTICA DE BARCELONA AL CERCLE CATALÀ DE MADRID

Avui l’Agrupació Dramàtica de Barcelona, ha fet lliurament de l’Anell Xirgu a Teresa Rabal i Julia Gutiérrez Caba a la Sala de Juntes del Cercle Català de Madrid.

Juan Emilio Álvarez, Secretari de la Junta Directiva del Cercle, ha fet els honors i donat la benvinguda a tots al Cercle, excusant la presència del nostre president qui per raons de força major no ha pogut assistir-hi. Juan Emilio, ha agraït la presència de l’ADB, representada pel seu president Ignasi Roda, així com a Julia i Teresa, de qui ha dit que són història viva del TEATRE amb majúscula d’aquest país. També ha agraït la presència de María José Vàzquez, Francisco García i Diana Moreno, membres de la companyia de Teatre del Cercle, el nostre Grup de Teatre Santiago Rusiñol, que tot just està actualment representant “Feliz Aniversario” obra que Adolfo Marsillach escrivís al seu moment per una jove Julia Gutiérrez Caba. María José Vázquez, actriu protagonista de la nostra representació, ha ressaltat la bonica casualitat que això suposa i l’emoció de poder xerrar amb qui fa anys fes de “Lidia Constanza” paper que ella ara també interpreta.

Tot seguit Ignasi Roda ha intervingut per destacar la importància del Premi Margarita Xirgu i n’ha explicat la seva història, un dels premis de teatre més longeus d’Espanya, creat per la Penya Carlos Lemos de Barcelona i heretat l’any 2013 per l‘Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB), commemorà el 2019 els 50 anys de la mort de Margarida Xirgu. Un dels actes que van tenir lloc, en aquest 50è aniversari, va ser el lliurament de l’Anell Xirgu a les actrius que abans del 1985, any en què va ser instaurat el guardó en substitució del trofeu que s’atorgava, no en tenien.

Les 14 actrius eren: M.FERNANDA d’OCÓN, TERESA RABAL, NÚRIA ESPERT, CARME FORTUNY, ROSA MARIA SARDÀ, JULIA GUTIÉRREZ CABA, ÀNGELS MOLL, ENCARNA PASO, MUNTSA ALCAÑIZ, TERESA CUNILLÉ, CARME ELÍAS, ÀNGELS GONYALONS, CARME SANSA i MONTSERRAT CARULLA.

Totes van rebre l’Anell a excepció de Teresa Rabal i Julia Gutiérrez Caba que no van poder assistir a aquell acte. La pandèmia i altres circumstàncies van fer que fins avui no se’ls hagi lliurat. D’aquesta manera i amb l’acte celebrat avui al migdia al Cercle Català de Madrid, es tanquen els actes de commemoració dels 50 anys de la mort de Margarita Xirgu.

Un lliurament el d’avui, molt emotiu i entranyable, on tant Julia com Teresa han compartit amb tots els presents, anècdotes de la seva vida professional i familiar, atès que totes dues venen de nissagues molt i molt rellevants al món del Teatre espanyol. Ambdues han recordat juntes la rellevància d’un premi en femení com és aquest i han posat orgulloses amb els seus anells. Anells que cada any una joiera realitza personalitzat per a cada guardonada.

Julia i Teresa ha tingut també paraules d’estima per Catalunya, tot recordant els seus vincles familiars i professionals amb casa nostra, i en acabar, han signat al nostre llibre d’honor i han visitat el nostre Teatre Santiago Rusiñol.