El passat divendres 20 de maig, l’actor Pep Planas ens va delectar amb una selecció de pomes d’en Joan Margarit. “Un passeig per la poesia de Joan Margarit i les inquietuds que el portaven a escriure” explica l’actor.

La representació, que va estar presentada per la Vicepresidenta del Cercle i Directora del Grup de Teatre Santiago Rusiñol, l’actriu i professora de teatre, Núria Soler, va comptar amb un públic molt estimat i sempre ben rebut al Cercle Català de Madrid, els alumnes de Català de l’Escola Oficial d’Idiomes Jesús Maestro i els alumnes de Català del Centre Cultural Blanquerna.

Vam comptar també entre el públic amb la grata visita de l’actor i director de Teatre, en Josep Maria Flotats, un dels actors més reconeguts i importants del teatre català.

Vam gaudir tots plegats d’un recital amé, didàctic, evocador i suggerent amb una posada en escena sòbria però viva, dinàmica, embolcallant i acollidora.

Acabant el poema va sorgir de l’encàrrec que em va fer l’Ajuntament de Badalona com a activitat que acompanyés l’exposició del pintor Sergi Marcos: “Una immersió pictòrica inspirada en l’obra poètica de Joan Margarit”, que es va fer a l’Espai Betúlia de Badalona la tardor del 2020, a partir d’una seixantena de poemes de l’obra tardana de Joan Margarit.

El recital es va presentar el desembre del 2020 al mateix Espai Betúlia i fa un recorregut a través d’una trentena de poemes per la poesia i la vida de Joan Margarit. Un dels poetes contemporanis més estimats de Catalunya i la seva mort recent, tot i que era esperada, ens deixa un gran buit i la trista consciència que el doll de la seva poesia s’ha estroncat.

La mort, justament, és un dels temes més presents en la seva obra poètica, i sobre el que ha vessat reflexions d’una gran serenitat, però alhora doloroses i punyents. Sense voler-ho, aquest espectacle n’esdevé, doncs, per a mi, un homenatge.

He volgut agrupar els poemes en blocs temàtics amb la intenció d’ajudar en la seva reflexió, i els he precedit, en alguns casos, de pensaments i cites del mateix Margarit i de referències a la seva vida personal que m’han semblat interessants per tal de contextualitzar-los.

La selecció que he fet no pretén ser un recorregut que descriu l’autor i la seva obra. Parteix, principalment, de la meva relació amb la seva poesia. Com diu ell mateix, “el poema està viu, i és lliure” i és cada lector qui l’acaba i li dóna, finalment, sentit.

De manera que el recital acaba sent un viatge lliure i personal per la seva poesia, amb el simple desig de compartir-la, sent fidel a la seva voluntat de senzillesa i claredat, respectant-ne la profunditat i la honestedat, i pensat per a un públic divers, tant per a coneixedors de la seva obra poètica com per a persones que senzillament tinguin ganes de descobrir-lo.❞

Pep Planas, maig del 2022

POEMARI i BIOGRAFIA (programa de mà)

Hi col·labora:

Hi col·labora:

Hi col·labora:

Hi col·labora: