A l’Assemblea General Ordinària de socis celebrada el 19 de febrer de 2022 va ser proclamada la Junta Directiva presentada per el Sr.  Josep Ramon Casas i Martí, la qual té com a objectius principals: 

  • Promocionar la llengua i la cultura catalanes en totes les seves formes.
  • Fomentar els lligams entre les persones, residents o no a Madrid.

CARTA DE PRESENTACIÓ DE LA NOVA JUNTA

Benvolguts i benvolgudes,

El Cercle Català de Madrid es present a Madrid des que fou fundat l’any 1952 per un grup de catalans. La seva tasca ha estat reconeguda amb guardons com la Creu de Sant Jordi pel Govern de la Generalitat de Catalunya.

Les diferents seus que ha tingut el Cercle fins ara han estat al carrer de Carretas, a Alcalá  1, després al carrer Marqués de Riscal i finalment des de començament de 1973 te la seu a l’edifici Catalunya de la Plaça d’Espanya 6.

La adaptació d´aquesta seu a la normativa urbanística ens ha obligat a fer obres que han suposat un gran desgavell econòmic del que anem sortint però ha suposat renovar les mesures de seguretat per tranquil·litat de tots i es així que ara comptem amb un renovat auditori de 148 localitats, diferents salons per tot tipus d’activitats, cafeteria-restaurant i la clàssica biblioteca amb gairebé 13.000 llibres anomenada “Xènius”, doncs va ser el llegat de la família d’Eugeni d’Ors el seu origen.

Al llarg dels més de seixanta anys de presència a Madrid l’han presidit diferents Juntes Directives, que han aconseguit la seva continuïtat i un gran reconeixement per part de la ciutadania i autoritats de Madrid a qui agraïm ser on som ara en tots els aspectes.

Com activitats i seccions històricament més destacades, es pot parlar del Grup de Teatre Santiago Rusiñol, l’Esbart Dansaire Maig, l’Agrupació Sardanista, el Club de Lectura, els Amics dels Museus i de la Bona Taula, el Fòrum i la Penya Blaugrana, entre d’altres.

S´han desenvolupat i encara es desenvolupen gran part d´elles a l’entitat activitats com les escoles i tallers d’ensenyament de teatre, dibuix i pintura, teatre, màgia i relació en català entre infants, dansa, i principalment de català, aquest últim pràcticament des de la seva fundació si més no ara en col·laboració amb Blanquerna.

L´esport ha estat un punt fort del Cercle i així hi ha hagut històricament diferents seccions que formaven l’Agrupació Esportiva i que participen a diferents activitats dins dels seus àmbits on hi van estar des del tenis taula, futbol sala, patinatge sobre gel, l’aerostació, passant pel golf i fins hi tot la Nàutica. Volem tornar a potenciar aquesta vessant esportiva i tornar al nivell de anys enrere.

Tenen la seu al Cercle l Associació d’Amics de les Comarques Tarragonines, els “Cursos de Apreciación Musical Pedro Machado”, la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat, la Federació de Penyes Barcelonistes de Madrid i d’altres associacions o activitats.

Menció a part mereixent la Festa Major per Sant Jordi i la Mare de Déu de Montserrat, la Diada Nacional de Catalunya, la Fira de Dibuix i Pintura Catalana (Fedipica) i les Sardanes a la Glorieta de la Sardana del Parc del Retiro, tots els primers i tercers diumenges de més, de setembre a desembre i de març a juny. A la Glorieta s’hi troben la Font de la Sardana, el monument a Mossèn Cinto Verdaguer i una majòlica de Lloret de Mar.

Al febrer del 2017 hem fet possible articular el naixement de la Colla Castellera de Madrid. Per primera vegada tenim una colla a la ciutat de Madrid amb gran participació de gent de totes les edats, tal com manen els valors castellers de “força, equilibri, valor i seny” i ja s´han pogut veure construccions de la nostre Colla y de colles vingudes de Catalunya, convertint moltes places de Madrid en places castelleres.

El nostre objectiu, com a catalans i simpatitzants, és donar a conèixer Catalunya a Madrid i també apropar Madrid a Catalunya servint d’enllaç entre ambdues societats civils. No es només una postura programática.. Es el que volem des de sempre i el que manen els nostres Estatuts, donar a conèixer la cultura catalana a Madrid, amb sentit de integració sense oblidar ni molt menys, als catalans que hi vivim.

Estem des de Junta Directiva oberts al vostre contacte, a les vostres idees i propostes, i us encoratjo a seguir participant de les nostres activitats i actes de tot tipus.

I com deia en Jaume Sisa: “Que casa meva es casa vostre si es que hi ha, cases d´algú”

Josep Ramón Casas i Martí

President del Cercle Català de Madrid