Una vegada més la Quinta Asturias va aplegar una de les celebracions tradicionals a l’Alt Camp que ha esdevingut, des de fa anys, una festa gastronòmica per tot Catalunya. Són ja milions els calçots que es consumeixen arreu.

Des que la calçotada va deixar de ser una excusa perquè amics i familiars gaudissin d’un dia de festa als diferents masos, i es convertí en un gran atractiu gastronòmic de la nostra cuina, es fan calçotades arreu on poden arribar els calçots.

Els últims anys són molts els restaurants que a Madrid ofereixen la versió que, de la festa familiar, es va popularitzar als restaurants de Valls i les seves rodalies, però que des de la segona meitat dels anys 90, per iniciativa d’un grup de tarragonins residents a Alcalá de Henares, amb la  col·laboració del Cercle, l’Associació d’Amics de les Comarques Tarragonines i la Cambra de Comerç de Valls, intentem reproduir la festa original.

Pocs dies abans que la Covid-19 ens deixes a tots a casa, i comencessin els efectes de la pandèmia que es resisteix a deixar-nos, a la foguera que, any rere any, s’encén a la Quinta Asturias es varen cuinar els més de 3000 calçots que prop de 150 amics, catalans, asturians i madrilenys ens encarreguem de degustar amb el romesco que, igual que els calçots, ve puntualment des de Valls.

Calçots, patates al caliu, romesco i botifarra, junt amb la sidra i l’arròs en llet, típics asturians, serveixen per apropar i enfortir l’amistat que uneix al Centro Asturiano i el Cercle Català, ambdós de Madrid.