NO HA ESTAT UNA FESTA MAJOR MÉS

ABRIL 2022: sortim, o estem en trànsit de sortir, d’una de les pitjors pandèmies que es recorden en la humanitat. Hem hagut de tancar-nos a casa sense poder relacionar-nos amb ningú, ni tan sols amb els familiars més íntims. Hem sofert la inseguretat de veure com una petita bestiola estava destrossant vides, economia i aquella forma de vida que teníem abans del 14 de març de 2020.

Però arriba abril de 2022 i un nou temps, més semblant a l’anterior a 2020, ens surt al pas. I des d’aquest Cercle que tant ens estimem, li rebem amb entusiasme i amb el nostre vestit més maco: la Festa Major del Cercle Català de Madrid. Moltes setmanes de preparació en les quals directiva, socis i personal hem treballat amb una fi comuna: fer d’aquesta Festa Major la de la tornada a la normalitat.

Amb aquest propòsit es va començar a dissenyar un pla en el qual l’equip de comunicació ha tingut un treball ingent, amb l’objectiu principal que el Cercle es fes visible a Madrid i a Catalunya.

Vam començar amb una campanya de comunicació dirigida a entitats, organismes i persones destacades en els àmbits polític, econòmic i social, que va fructificar en una sèrie de reunions, visites i trobades amb, entre d’altres, la Delegada de la Generalitat a Madrid, Ester Capella; la Regidora de la Junta de Moncloa Loreto Sordo; el Regidor de la Junta de Puente de Vallecas Borja Fanjul; CaixaBank; i l’endemà passat de Sant Jordi, amb la Presidenta de la Comunitat de Madrid Isabel Díaz Ayuso i la Consellera de Cultura Marta Rivera de la Cruz.

Tots ells, una vegada explicat el projecte de la nova Junta Directiva, ens han transmès el seu suport i facilitats per a les nostres activitats.

Paral·lelament a això, es va concebre una estratègia enfocada als mitjans de comunicació que es van fer ressò de qui som i el que pretenem; en aquest sentit, s’han mantingut entrevistes tant en ràdio com en mitjans escrits. Destacar dins d’aquesta estratègia de comunicació l’esmorzar amb la premsa que es va celebrar el passat dia 18 d’abril en la nostra seu amb presència de mitjans de comunicació representatius, tant catalans com estatals, entre d’altres:

Entrevista a Josep Ramon Casas, president del Cercle a Ràdio Amèrica Barcelona – RAB;  Article a El Plular; Article a la revista El món casteller; Article i difusió a xarxes a la Revista Castells; Article i Crònica al portal de difusió de la Catalunya Exterior: Exterior.cat  i a l’Agenda de difusió cultural de l’Ajuntament de Madrid

ACTE INAUGURAL I PREGÓ

22 d’abril 2022.

I després de tota aquesta feina prèvia i una vegada escalfats motors, per fi el dia 22 es va celebrar el primer acte de Festa Major en el nostre teatre Santiago Rusiñol: na Glòria Coll Domingo, música i poetessa, i Apel·les Carod al violí, ens van delectar amb la lectura dramatitzada de poemes amb motiu de l’Any Ferrater en el centenari del naixement i cinquantenari de la defunció del Poeta Gabriel Ferrater

A continuació va tenir lloc la lectura del Pregó de la Festa Major, a càrrec del Diputat Joan Josep García en nom de la Diputació de Tarragona, patrocinadora enguany de la nostra Festa Major.

© Fotos de Juanma Ferreira Morgazo

DIADA DE SANT JORDI. DINAR, PREMIS, CASTELLS, SARDANES I PINTURA.

Dissabte 23 d’abril, al matí es va projectar dins del Cicle Gaudí la pel·lícula “Mediterráneo”. Que si bé com a programació mensual no forma part de la Festa Major com a tal, si va ser un bon començament d’una Diada tan especial per a Catalunya com la de Sant Jordi.

Al migdia es va celebrar el tradicional Dinar Commemoratiu de Sant Jordi en el Restaurant Soho Club del Cercle al qual van assistir la Delegada de la Generalitat a Madrid, Ester Capella, i el Regidor de Puente de Vallecas, Borja Fanjul. A les postres, es van lliurar les insígnies als socis de més edat i al més antic, i als socis destacats de diferents seccions del Cercle.

Igualment i de manera extraordinària es va fer lliurament a l’Albert Masquef, expresident del Cercle, de la insígnia d’or de l’entitat per la seva destacada labor al capdavant del Cercle en els últims 8 anys com a President i per tota la seva vida en diferents seccions. 

Es van anunciar també als guanyadors del nostre Concurs Literari Sant Jordi 2022, designats com a tal pel Jurat del Cercle Català de Madrid, en les modalitats de Relat Curt (Mar Rosa) i Narrativa (Rosa Campmany) amb dret tots dos treballs a participar en el III Concurs Europeu de Narrativa i Relat Curt. Mar Rosa, la nostra guanyadora va resultar guanyadora absoluta en la categoria de Relat Curt a escala europea amb l’obra “Pichirichi”. 

Durant tot la Diada de Sant Jordi es van lliurar roses i llibres als socis i amics que es van acostar al Cercle.

A la tarda es va celebrar en la Plaza España (cruïlla amb carrer Bailèn), la Diada Castellera amb la intervenció de la nostra Colla Castellera de Madrid i les nostres Colles convidades: Castellers de Lleida i Castellers de Santpedor. 

Simultàniament es va dur a terme un taller de Sardanes i un de Pintura per a nens (gràcies a la nostra agrupació sardanista i al taller de pintura del Cercle)

Agrair a la nostra Colla Castellera l’esforç realitzat amb tan pocs assajos després d’una aturada de gairebé dos anys i felicitar-la també per haver tornat a la senda de les colles de 6, en haver realitzat de nou un 3d6, esperant que aquesta actuació sigui el començament d’una temporada plagada de grans assoliments. 

©Fotos de Iñaki Grao

TEATRE Estrena de Maridos y Mujeres

24 d’abril de 2022. Un nou muntatge del nostre grup de teatre Santiago Rusiñol, GTSR per la Festa Major 2022

Diumenge 24 es va estrenar al nostre teatre Santiago Rusiñol, amb aforament complet, “Maridos y Mujeres” producció a càrrec del Grup de Teatre Santiago Rusiñol GTSR del Cercle Català de Madrid. Dirigida por Núria Soler, una expléndida adaptació de Paco Fraile i Joaquín de la Riva sobre la obra de Woody Allen. Un exemple de com de difícils resulten les relacions de parella a causa de les insatisfaccions, els egoismes i les diferències entre sensibilitats. Com la vida mateixa. Una figura impossible

MARE DE DÉU DE MONTSERRAT

27 d’abril 2022

Dimecres 27 d’abril, com és tradicional, es va celebrar a l’Església de “Las Calatravas” la Missa en honor de la Moreneta, organitzada per la Congregació de la Mare de Déu de Montserrat, amb l’acompanyament de la Coral de Cambra Jesús Casas i la Coral Cantorei.

CLOENDA. SARDANES AMB LA CLOBLA REUS JOVE

Dissabte 30 d’abril,

Última jornada de la Festa Major, la tradicional “Ballada de Sardanes” en Plaza España (amb carrer Bailén), amb la música en directe de la Cobla Reus Jove, que ens amenitzà amb la seva música, amb una gran expectació i èxit tant de dansaires com de públic.

Després, ja a la tarda, en el Teatre Santiago Rusiñol del Cercle, un espectacular Concert de la Cobla Reus Jove, en el qual entre altres peces s’ha tocat la sardana “Siau qui sou”, composada pel contrabaixista de la Cobla Eduard Sendra en honor a la nostra estimada María José Quijano de l’Agrupació Sardanista del Cercle i al mateix Cercle de qui porta el seu eslògan. Igualment s’ha interpretat una sardana de la compositora Montserrat Pujolar, que ha estat present durant tota la jornada sardanista i a qui s’ha aplaudit llargament per la seva trajectòria que la va portar a obtenir entre altres premis i guardons, la Creu de Sant Jordi 2020.

I així hem clos la Festa Major 2022. Moltes gràcies a la Junta Directiva, socis, amics i personal de la casa pel seu esforç en què tot hagi sortit amb èxit. I gràcies especialment a tot el públic, de Madrid i de fora, que ens ha visitat i/o participat de la nostra Festa Major.

Hem tornat al carrer, als mitjans de comunicació, a les xarxes socials i esperem que amb la nostra dedicació i esforç aconseguim estar en els pensaments de molta gent a Madrid i a Catalunya i que la Festa Major 2023 sigui encara millor que aquesta que avui acomiadem.

Visca el Cercle Català de Madrid! ¡Viva Madrid! I Visca Catalunya!

30 d’abril de 2022.